Filosofische Praktijk

Doen Door Denken

 

Filosofisch Consulent Dennis de Gruijter

De filosoof René Gude zei ooit, ‘Het leven is een gedoetje’. Er is waarschijnlijk geen mens die dat zal weerspreken. Wie leeft stelt vragen. ‘Wie ben ik nu eigenlijk? Waar ben ik mee bezig? Waarom doe ik dat zo en niet anders? Waarom overkomt mij dat nu altijd? Is het tijd voor een nieuwe stap of moet ik tevreden zijn met wat ik heb? En hoe dan? Wat staat me te doen?’

Nog niet zo lang geleden konden priesters, dominees, rabbi's en imams deze levensvragen naar tevredenheid beantwoorden. Tegenwoordig willen veel mensen juist meer voor zichzelf denken, ze willen met hun vragen op reis en hun eigen wijsheid ontwikkelen. Een filosofisch consulent kan helpen in de vorm van filosofische gesprekken.

De Praktijk

In de filosofische praktijk staan de levensvragen centraal. In één of meerdere gesprekken besteden we aandacht aan uw vraagstuk of puzzel met als doel een scherper inzicht te smeden. Daarbij is het uitgangspunt: 'Niets is zoals het moet zijn.' Het leven ligt niet vast in een vooropgesteld plan. Met elke keuze die we maken, met elk perspectief dat we veranderen en elke gedachte die we openen of afsluiten ontstaan nieuwe mogelijkheden.

Als consulent help ik u bij het doordenken van uw vraag, puzzel of dilemma. Daarbij gebruik ik een voorraad aan denkwerktuigen. Ik help u drogredeneringen te vermijden, ontluikende inzichten vast te houden, structuur aan te brengen in uw denken, spanning op te bouwen of juist af te breken en te problematiseren waar dat nodig is. We gaan dus constructief en veelzijdig met uw (levens)vraag aan het werk!

Soms blijkt tijdens een consult dat u wel weet wat u moet doen, maar niet hoe u het moet doen. En soms blijkt een levensvraag voorlopig 'onoplosbaar'. Dan kunnen praktische oefeningen uit de Socratische en Stoïcijnse filosofie u helpen grip te krijgen op de zaak.

Vanwege mijn ervaring in het voortgezet onderwijs bied ik ook consulten aan jongvolwassenen vanaf 16 jaar.

Een filosoof is geen psycholoog of therapeut. In de praktijk wordt er geen diagnose opgesteld, wordt u niet doorgelicht of op andere wijze 'geïnterpreteerd'. Het gesprek is open en gelijkwaardig. Ik heb aandacht voor u als persoon die - net zoals ik en vele anderen - worstelt met levensvragen en daar mee aan de slag wil. De vraag staat centraal.

Consulten

Overweegt u een consult? Dan kunt u een eenmalig gratis kennismakingsgesprek aanvragen waarna u beslist of er een vervolggesprek komt.

Een consult duurt rond de 50 minuten. Tarieven worden opgesteld naar financiële draagkracht en kunt u opvragen via het contactformulier. Over de tarieven wordt 21% BTW in rekening gebracht.

De consulten vinden plaats in de praktijk Doen Door Denken' in The Melting Shop aan de Kleiweg 91 te Gouda. De praktijk ligt op enkele minuten loopafstand van Gouda CS.

Een consult vindt uitsluitend plaats op afspraak en kan alleen via telefoon of contactformulier aangevraagd worden.

Ik bied ook online consulten met aangepast tarief. Informeer naar de mogelijkheden.

Please contact me if you are interested in sessions in English.