Filosofische Praktijk

Doen Door Denken

 

Stoïcijns Consult

De filosoof René Gude zei ooit, ‘Het leven is een gedoetje’. Er is waarschijnlijk geen mens die dat zal weerspreken. Wie leeft stelt vragen. ‘Wie ben ik nu eigenlijk? Waar ben ik mee bezig? Waarom doe ik dat zo en niet anders? Waarom overkomt mij dat nu altijd? Is het tijd voor een nieuwe stap of moet ik tevreden zijn met wat ik heb? En hoe dan? Wat staat me te doen?’

De Praktijk

In mijn filosofische praktijk staan zulke levensvragen centraal. In één of meerdere gesprekken besteden we aandacht aan uw kwestie of vraag met als doel een scherper inzicht te smeden. Daarbij is het uitgangspunt: 'Niets is zoals het moet zijn.' Het leven ligt niet vast in een vooropgesteld plan. Met elke keuze die we maken, met elk perspectief dat we veranderen en elke gedachte die we openen of afsluiten ontstaan nieuwe mogelijkheden.

Mijn praktijk is geworteld in de Stoïcijnse levensfilosofie en vanuit die denkstroming kan ik u helpen bij het doordenken van uw kwestie. Daarbij gebruik ik een voorraad aan denkwerktuigen uit de Socratische, Stoïcijnse en Spinozistische filosofie. Ik help u ontluikende inzichten vast te houden, structuur aan te brengen in uw denken, spanning op te bouwen of juist af te breken en te problematiseren waar dat nodig is. We gaan dus constructief en veelzijdig met uw (levens)vraag aan het werk!

Soms blijkt tijdens een consult dat u wel weet wat u moet doen, maar niet hoe u het moet doen. En soms blijkt een levensvraag voorlopig 'onoplosbaar'. Dan kunnen praktische oefeningen uit de Socratische en Stoïcijnse filosofie u helpen grip te krijgen op de zaak.

Vanwege mijn ervaring in het voortgezet onderwijs bied ik ook consulten aan jongvolwassenen vanaf 16 jaar.

Een filosoof is geen psycholoog of therapeut. In de praktijk wordt er geen diagnose opgesteld, wordt u niet doorgelicht of op andere wijze 'geïnterpreteerd'. Er is niets mis met mensen die worstelen met levensvragen dus onze gesprekken zijn open en gelijkwaardig. Ik heb aandacht voor u als persoon die - net zoals ik en vele anderen - worstelt met levensvragen en daar mee aan de slag wil.

Consulten

Overweegt u een consult? Dan kunt u een eenmalig gratis kennismakingsgesprek aanvragen waarna u beslist of er een vervolggesprek komt.

Een consult duurt 50 minuten. Het tarief per consult bedraagt € 85,- incl. 21% BTW.

Ik bied ook consulten specifiek voor jongvolwassenen vanaf 16 jaar. Het tarief voor jongvolwassenen tot en met 18 jaar bedraagt € 65,- incl. 21% BTW.

De consulten vinden plaats in Het Vijfde Huis aan de Livingstonelaan 54, beiden op loopafstand van Gouda CS.

Een consult vindt uitsluitend plaats op afspraak en kan alleen via de telefoon (0630590484) of het contactformulier aangevraagd worden.

Ik bied ook online consulten met aangepast tarief. Informeer naar de mogelijkheden.

De praktijk is aangesloten bij de Vereniging voor Filosofische Praktijk en het Netwerk Existentiële Filosofie.

Please contact me if you are interested in consultations in English.