Filosofische Praktijk

Doen Door Denken

 
Dennis de Gruijter (1978)
Een klein stukje persoonlijke filosofie...


Nederland is een welvarend land. In economisch opzicht hebben de meesten van ons het dan ook prima voor elkaar. Maar de oude Grieken leerden ons al: welvaart alleen is niet genoeg. Mensen hebben ook behoefte aan betekenis, aan een zinvol leven. Wie een zinvol leven wil moet zorgen voor zijn of haar ziel. En dat is geen gemakkelijke opgave.

In mijn praktijk staat de zorg voor de ziel centraal. Door filosofisch na te denken over wat je doet ontwikkel je wijsheid en krijg je zicht op een 'levensfilosofie' die je zelf opbouwt. Door te filosoferen sta je ook sterker in het leven en voel je je beter. Het is mijn missie mensen te stimuleren in de zorg voor hun ziel.

Dat klinkt misschien zweverig, maar ik heb een nuchtere en no-nonsense aanpak. Filosofie wordt pas relevant als het helpt in ons alledaagse leven. Geen gezwatel, platitudes of mooie clichés, maar onderzoekend aan de slag met ideeën, overtuigingen en gedrag.

Stapelen...

Ik heb mijn leven lang gestapeld: van de mavo naar het mbo, van het hbo naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na enkele jaren in de ivoren toren wilde ik weer filosoferen in de weerbarstigheid van de praktijk en ging lesgeven in het voortgezet onderwijs. Gedurende die tien jaar kreeg ik steeds vaker de vraag ook op praktische wijze te filosoferen met volwassenen, en zo ontstond als vanzelf Doen Door Denken.

En zo stapel ik steeds verder door, door te schrijven, lezingen te geven en filosofische projecten op te zetten en uit te voeren. De solidariteit van de schok - Europa volgens Jan Patočka is mijn filosofische debuut bij Uitgeverij ISVW (2018). Het is de eerste Nederlandse publicatie over deze bijzondere filosoof uit Tsjechië. De ideeën van Patočka zijn de inspiratie van alles wat ik onderneem.

Sinds maart 2019 werk ik met een groep toegewijde Gouwenaren aan het organiseren van een G1000 in Gouda. Een gezonde politiek vereist immers een gezonde publieke wereld waarin inwoners en bestuurders als burgers elkaar ontmoeten en waar de inwoners de agenda en uitkomsten bepalen.